In tijden van crisis hoor je het vaak: we moeten terug naar de basis. Een terecht instinct want vele crises worden veroorzaakt doordat vormen niet meer werken en niet omdat er iets mis is met de achterliggende bedoeling. Toen we halverwege de jaren negentig acht of negen floppy disks nodig hadden om een programma te installeren en de iMac zonder diskettestation werd geleverd, was dat niet het signaal dat we geen digitale opslagmedia meer nodig hadden (de bedoeling) maar dat die vorm (floppy disks) zijn langste tijd gehad had. In de TheCreationGame®’s IDEAL Cyclus staat de bedoeling (Intentie en de daaruit voortvloeiende eind-effecten) centraal. Op basis daarvan word je creatief in het verzinnen van nieuwe vormen die diezelfde effecten produceren (Design).

Terug naar de kern betekent dus het opnieuw beantwoorden van de vraag: waarom doe ik dit ook alweer? Waarom leveren we dit product? Waarom is deze procedure zo belangrijk? Waarom ben ik vrienden met deze persoon, of ermee getrouwd? Door een keer of drie-en-twintig ‘waarom’ te vragen, kom je tot de kern van de achterliggende intenties. Ze motiveren je gedrag, de producten, de processen en procedures. En als het ontwerp (Design in termen van IDEAL) daarvan niet meer werkt, is het tijd om oude vormen los te laten en nieuwe te verzinnen.

Verraad aan je oude zelf?

Dat is natuurlijk niet altijd makkelijk, zeker niet als het om je eigen manier van denken en gedrag gaat. Daar heb je je vaak mee geïdentificeerd en het voelt aan alsof je verraad pleegt aan jezelf. Maar niets is minder waar. Je blijft eigenlijk trouw aan je kern. En je zegt gedag tegen vormen die niet meer werken zoals oude denk- en gedragspatronen. Dat betekent dat je emotioneel door een paar zure appels heen moet bijten. Je krijgt, in meer of mindere mate, te maken met ontwenningsverschijnselen. Dat voelen we op onze klompen aan, dus is er vaak weerstand tegen vernieuwing vooral als je sterk gehecht bent aan oude gewoontes of je je er helemaal mee vereenzelvigd hebt. 

In workshops en begeleiding van teams gebruik ik vele slimme technieken om terug naar de basis te gaan en de energie van het nieuwe te laten voelen. Dat maakt het al makkelijker het oude los te laten. En als dat niet op tijd gebeurt, zal de realiteit je zelf wel dwingen te veranderen. In die situatie is de crisis al vaak zo groot dat de pijn en paniek over veranderen verdubbelt. Het is geen slecht idee om dat voor te zijn en je regelmatig af te vragen of je oude gewoontes nog opleveren waar ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn.

George Parker
+31 6 5110 8415