Manipulatie

Toen de Irakoorlog in maart 2003 startte was internet goed op gang. Het nieuws vloog je om de oren en je kon zien hoe CNN, Al Arabiya, Al Jazeera, NOS en andere zenders dezelfde beelden soms met hele andere teksten benaderden. Ik zapte overal langs met om met een beroepsgedeformeerde fascinatie vast te stellen dat de manipulatie van beeld en geluid hetzelfde werkte als het ontwerpen van een illusie. De selectie van informatie, de toon en structuur sturen de conclusies van de kijker. 

“Dit luidt het einde in van de macht van propaganda!”, dacht ik in een huppelend enthousiaste stemming: “Want nu ziet iedereen met eigen ogen hoe je wild verschillende verhalen kunt construeren op basis van dezelfde informatie. Een accentje hier, het weglaten van een detail, het treffen van een toon. Dat stuurt de aannames en conclusies van de kijker en die neemt die conclusies voor waar aan.” Dat is precies wat ik doe met een illusie of mentale act en waar ik mijn hele leven al bezeten van ben: hoe beïnvloed je jezelf en anderen. Het verschil is dat ik die constructies gebruik om je te helpen meer macht over jezelf te krijgen. Terwijl het in veel gevallen gebruikt wordt om macht over jou te krijgen.

Zelf-manipulatie

Het zonnetje in mijn hoofd scheen, want als je eenmaal snapt hoe informatie in het nieuws je denken en conclusies beïnvloedt, dan is het een kleine stap om te onderzoeken hoe zich dat afspeelt op andere gebieden van je leven. Hoe selecteer je zelf informatie, wanneer laat je details weg, voeg je andere toe en herstructureer je je verhaal om de perceptie van anderen te beïnvloeden. Een beter begrip van hoe dat werkt bij jezelf leidt tot meer macht over jezelf, een veel beter begrip van elkaar en meer creativiteit. Wie wil dat niet?

Hack je denken

Ik besef dat mijn naïeve optimisme misschien 34 stappen te ver dacht en de tijdslijnen niet helemaal in orde waren. Lang niet iedereen heeft toegang tot informatie via internet op de wereld. Veel meer mensen dan je denkt hebben problemen met lezen, er zijn misschien geen computers of worden er delen van informatie afgeschermd. En zelfs degenen die wel toegang hebben zullen in eerste instantie vooral informatie consumeren. In plaats van onderzoeken waar het vandaan komt en hoe het je denken, waarneming en gedrag beïnvloedt.

Maar zelfs als het generaties lang duurt voordat dit bewustzijn alledaags wordt, zal de evolutie plaatsvinden. De logica is onontkoombaar. Als dat soort bewustzijn op individueel niveau kan plaatsvinden, kan het ook op grotere schaal gebeuren. In de afgelopen decennia kun je zien hoe we onszelf meer bewust zijn geworden en veel tijd besteden aan het reflecteren op onze eigen gedachten en gedrag. We zijn veel nieuwsgieriger geworden over informatie die we tot ons nemen, inclusief eten, ons beïnvloedt.

Ik heb een β achtergrond en was ook programmeur. Dus als ik over gewoontes denk, denk ik in termen van algoritmen, bijvoorbeeld in eenvoudige IF-THEN-constructies. Zo ging ik vele jaren geleden met mijn kinderen naar een voetbalwedstrijd. Het algoritme dat we thuis gebruikten was: IF je boos of gefrustreerd bent, THEN kun je geen scheldwoorden gebruiken (ELSE ga je een uur naar je kamer). Maar toen de scheidsrechter een stomme beslissing nam, hoorde ik mezelf dingen zeggen die ik niet hardop had moeten zeggen. Ik werd me meteen bewust van het algoritme en hoe de omstandigheden een ander algoritme voorrang gaf: IF je gefrustreerd bent AND je bent in een stadion THEN kun je rustig hardop schelden. Het resultaat was een slecht voorbeeld voor mijn kinderen. 

Je persoonlijke algoritmes

Dus ik moest aan de slag om mijn persoonlijke algoritmen te onderzoeken en aan te passen. Je kunt je eigen algoritmes hacken door een moeilijke situatie te kiezen: een beslissing die je moet nemen, een dilemma, een conflict of een situatie die je niet helemaal duidelijk is. Analyseer wat er in je hoofd gebeurt door je gedachten en ideeën op een storyboard-achtige manier op te schrijven. Zie hoe sommige ideeën met elkaar in verband worden gebracht en hoe ze op een IF-THEN-ELSE manier met elkaar in verband staan.

Ik raak bijvoorbeeld geïrriteerd als mijn 86-jarige moeder belt en om hulp vraagt ​​voor haar Mac-laptop. Ik begon te analyseren waarom ik geïrriteerd raakte. Wanneer ik iets aan iemand uitleg, is mijn basisalgoritme: ALS zij om een ​​antwoord vragen, DAN MOET ik de principes uitleggen die aan mijn antwoord ten grondslag liggen, ELKE ANDERS zullen zij het antwoord niet kunnen begrijpen.

Dus ik begin met uit te leggen: “Op elk scherm zie je bovenaan links drie stippen: groen, geel en rood …”. Ze wordt ongeduldig en zegt me dat ik alleen maar het antwoord moet geven. Dat irriteert me omdat ik gehecht ben aan mijn algoritme en weiger het te veranderen. Nadat ik het had gehackt, zag ik hoe ik dit algoritme vele malen met veel succes had gebruikt. Maar ook dat het niet altijd werkte. Na het ontwikkelen van alternatieve algoritmen voor dat soort situaties werd ik een veel effectievere helpdesk voor mijn moeder.

Hack anderen

Kijk vooral af bij anderen die andere algoritmes gebruiken om op nieuwe ideeën te komen! Je bent niet je algoritmes/gewoontes maar je gebruikt ze om ergens te komen. En net zoals vervoersmiddelen, zijn er altijd alternatieven om van A naar B te komen. Met internet onder je vingers heb je miljarden voorbeelden om je repertoire uit te breiden. Speel ze!

George Parker
+31 6 5110 8415