Onder invloed van het moment

“Dit is de vrouw van mijn leven!”

“Dit is de beste band die ik ooit zal zien.”

“Nee, ik weet het zeker, tatoeëer die traan onder mijn oog.”

“Oh, echt?!! Dan bied ik hierbij mijn ontslag aan.”

Om jaren daarna te scheiden, de band saai te vinden, spijt te hebben van de gezichtstatoeëring en op hangende pootjes naar je baas terug te gaan en je verontschuldigingen aan te bieden voor de hitte van het moment.

Het gebeurt ons allemaal, zonder uitzondering. Ineens slaan de emoties toe, ons denken slaat op hol en we trekken conclusies die maar tijdelijk of zeer tijdelijk zijn. Vooral als we puberen hebben we er een handje van. De wereld vergaat zo’n beetje elke dag. Voor de een zijn dat extravert uitgespeelde drama’s. De binnenvetters gaan stil op hun kamertje zitten tussen de zelfgegenereerde donkere wolken.

We handelen er lang niet altijd naar gelukkig. Want we zijn de puberteit doorgekomen, hebben de nodige conflicten meegemaakt, zien hoe vriendschappen en verliefdheden kunnen ontvlammen en weer uitdoven. We krijgen een besef dat situaties, en wijzelf, allemaal veranderen onder invloed van tijd, nieuwe informatie en veranderende omstandigheden.

Afstand. (Louis Reed, Unsplash.com)

Waar ben je nou helemaal mee bezig?

Afstand nemen is de sleutel tot reflectie. Je kijkt van buiten naar binnen. En dat is moeilijk als het gaat om gedrag. En supermoeilijk als het gaat om denken. Je denk vaak dat je je gedrag of denken bent. Maar dat zijn alleen maar manieren waarop je je uit. Je bent er alleen mee vergroeid en bent vergeten dat een belangrijk deel is aangeleerd. En vaak gaan de veranderingen, die onontkoombaar plaats hebben gevonden, zo geleidelijk dat het verschijnsel ‘change blindness’ een rol speelt.

Toch is het in een tijd waarin zelfs het veranderingsproces zelf veranderd is, handig om regelmatig te kunnen uitzoomen om te kijken waar je nou helemaal mee bezig bent. Als je herkent dat teveel op je eigen vierkante centimeter zit kun je veel dingen doen om afstand te nemen. Er zijn twee basis variaties: in tijd en in ruimte. Rembrandt kan beter de kwaliteit van De Nachtwacht beoordelen als hij bijvoorbeeld tien meter naar achteren loopt. Of als hij het een maand opbergt en er dan weer naar kijkt.

Filios Sazeides, unsplash.com

Tips om afstand te nemen

Maar vaak hebben we die luxe niet. Dus stel, je zit in een vergadering en je merkt dat je in kringetjes ronddraait, of je wordt overdreven fanatiek over je eigen mening en ziet dat het blokkeert. Neem dan afstand door:

  • je te excuseren en even naar de wc te gaan om fysiek afstand te nemen,
  • een telefoontje te krijgen zogenaamd die ‘je echt even moet aannemen want ze zitten al dagen achter me aan’ en naar de gang te gaan
  • mentaal je naar volgende week, maand of jaar te verplaatsen en je voor te stellen hoe je dan terug zou kijken op vandaag.
  • je levendig voor te stellen wat iemand anders van deze situatie zou vinden. Stel je voor dat een goede vriend, een wijze mentor, een coach, een beroemdheid, een kind zou binnenlopen. Wat zou die ervan vinden?

George Parker
+31 6 5110 8415