De cursus efficiënt toetsenbord gebruik

Toen ik halverwege de jaren tachtig programmeur werd had ik een voorsprong. Ik kon blind typen met tien vingers. In twee bezeten dagen van 10 uur had ik in een kerstvakantie tien jaar daarvoor de cursus van mijn zus doorgenomen. Alsof ik Obelix was die in de ketel met toverdrank was gevallen, was ik voor het leven gezegend met een superpower.

De typemachine maakte plaats voor het toetsenbord van de Commodore64 en later de terminal verbonden met de IBM3090. Ik won veel tijd met mijn snelheid en haal nog steeds zo’n 350 aanslagen per minuut. En al hebben het schrijven en tekenen van notities op mijn iPad, voice-berichten en dicteren op mijn devices een zeer grote plek ingenomen, typen neemt nog steeds een belangrijke plaats in.

Ik was zo gek op het toestenbord dat ik met een collega de nooit uitgevoerde cursus ‘Efficiënt Toetsenbord Gebruik’ ontwikkelde. We konden blind alle 48 functies vinden door de functietoetsen op 4 manieren te gebruiken in het toenmalige WordPerfect 4.2. Ik dateer mezelf vreselijk besef ik ? (emoticon intetikt met de tip op het einde ?).

Textexpander

Het toetsenbord en de shortcuts blijven belangrijk zoals bijvoorbeeld als ik in FinalCutPro X films edit. Maar er zijn nog snellere manieren. Een kleine 15 jaar geleden ontdekte ik Textexpander (https://textexpander.com). Een programma waarmee je hele lappen tekst en een fractie van een seconde kunt laten verschijnen.

Het is beschikbaar voor Mac en Windows. Je voert een standaard tekst in bijvoorbeeld een ondertekening. Je verzint een afkorting die je kunt onthouden. Bij mij is dat een meestal een woord voorafgegaan door ‘%’. En als je dat intikt verschijnt de tekst.

Ik heb inmiddels een paar honderd van die afkortingen. Ze zijn langzaam gegroeid en bovendien zijn ze bedoeld voor vaak gebruikte teksten, dus onthoud ik ze makkelijk. Hieronder zie je er eentje voor de uitnodiging en instructies voor een GoToMeeting (dat ik net ‘intikte’ met %gtm). De tekst is nog iets langer maar kan ik oproepen met %GTMNL. Ik heb ook een %GTMENG.

En zo heb ik voor talloze veel voorkomende grotere en kleinere teksten afkortingen. Van mijn mailadressen, bsn-, iban-, btw-nummer, links naar mijn boeken en social media tot en met toelichtings-teksten om bijvoorbeeld uit te leggen hoe ik met opties en tarieven omga of mijn nieuwjaarswens met een link naar mijn jaarlijkse animatie.

Je kunt in Textexpander links toevoegen, de tekst opmaken op allerlei manieren, afbeeldingen invoegen. Er zijn velden voor de actuele tijd (uur, minuut) en datum (dag, maand, jaar).
En er zijn invulvelden die erg handig zijn. Je kunt dan variabelen invullen voor de tekst wordt uitgerold, zoals bijvoorbeeld een naam van een organisatie.

De statistieken laten zien dat ik 1,5 miljoen letters intikken heb bespaard. Dat is leuk, maar het is vooral het gemak dat ik herhalende teksten niet hoef te kopiëren en te plakken.
Ze zijn een paar jaar geleden verhuisd naar een subscription model zoals velen (ik betaal ca. €22 per jaar).

Emoji shortcut

Een laatste tip uit de cursus ‘Efficiënt Toetsenbord Gebruik’ ?: de emoticons shortcut. Op een Mac: Ctrl-Cmd-Spatiebalk. Op een PC: Windows toets en de punt. Al je emoticons verschijnen met je favorites bovenaan en je kunt dubbelklikken op degene die je wilt invullen.

George Parker
06 5110 8415