American Football: een prachtig model voor topteams

Ik heb ruim vijfentwintig jaar aan judo gedaan en een jaar of tien korte triathlons. Tamelijk individuele sporten. De enige teamsport die ik heb gedaan is voetbal. Maar daar was ik keeper. Mijn team ervaringen kwamen vooral uit het theater en bedrijfsleven. Maar ik begon in de sport plaatsvervangend de team spirit te ervaren toen ik ruim twintig jaar geleden door onze jongste zoon op het spoor van American Football kwam. Mijn ogen gingen heel snel open voor de ongelooflijke dynamiek, het volledige commitment wat je moet hebben om succesvol te zijn, de teamspirit en vooral het nadrukkelijk appèl dat het spel doet op vele soorten intelligenties.  Sindsdien volg ik de National Football League (de NFL) op de voet, dag in dag uit.

Bart Starr (1934-2019)

Om allerlei redenen werd ik snel fan van de Green Bay Packers. Een uitzonderlijke team met een unieke geschiedenis. Ik zal je niet vermoeien met details maar alles om dat team ademt sport, maar vooral, maar vooral respect voor de menselijke natuur en het koesteren van onderlinge sociale banden. Een voorbeeld. Bart Starr was de quarterback (spelverdeler en leider van het team op het veld
) die met zijn team o.l.v. Vince Lombardi de eerste en tweede SuperBowl won in ’67 en ’68. Hij overleed in mei 2019 en zijn sportieve prestaties werden geroemd. Maar hoe groot de bewondering ook was voor zijn sportieve prestaties, gingen de artikelen en speeches vooral over zijn omgang met anderen. Er kwam een eindeloze stroom aan verhalen vrij die aantoonden hoe hij voor iedereen, zonder aanziens des persoons, van hoog tot laag, aandacht en respect had.

 

IQ, EQ, FQ en SQ

Hij wist dat je als team geen SuperBowl wint met alleen je hoofd en je lijf. Je doet het met elkaar en voor elkaar. Onderlinge spanningen moeten worden uitgepraat in de kleedkamer. Die ‘locker room’ intimiteit waarin je interesse toont voor wat er onder de oppervlakte speelt, spanningen bespreekt en je je hart kunt luchten, ontwikkelt EQ bij spelers. Ze leren praten over hun gevoel, wat ze dwars zit, hun onzekerheden en helpen daarmee elkaar invoelend vermogen te ontwikkelen. Daarmee bouwen ze vertrouwen. En dat is vitaal om op het veld zonder twijfel de bal te gooien naar de wide-receiver. Twijfel je een tiende van een seconde, dan zit er een grote verdediger op je nek en lig je met de bal op de grond (quarterback sack). 

Aaron Rodgers, Quarterback van de Green Bay Packers

Als spelers later terugkijken vertellen ze, vaak met tranen in hun ogen over de broederschap. “I got your back, you got my back.” Ze hebben hun IQ nodig om zeker 75-100 plays (spelstrategieën) uit een playbook met honderden plays uit hun hoofd te leren. Op het veld worden die met codes doorgegeven zodat de tegenstander niet weet wat je gaat doen. Je lichaam moet in topconditie zijn en daarvoor heb je FQ (fysieke intelligentie nodig). Daarbij komt de EQ die ik net beschreef. Een term die populair werd gemaakt door o.a. Daniel Goleman wiens werk voor deel berust op de inzichten van de hersenspecialist Joseph LeDoux (onder meer van ‘The Emotional Brain’). 

Je SQ (spirituele intelligentie) heb je nodig om diep in jezelf te kijken en te beoordelen of je van dit spel houdt. Wil je dit vanuit je kern en voegt het betekenis toe aan je leven, of doe je het voor de roem of het geld bijvoorbeeld? Er zijn vele voorbeelden van spelers die de buitenkant leuk vinden maar niet diep genoeg in het spel kunnen duiken omdat ze er niet echt van houden en dat leidt meestal tot weinig duurzame carrières.

Je kunt die test regelmatig bij jezelf doen: houd ik hier nog van, ben ik nog voldoende betrokken bij het team en mijn klanten, wordt ik intellectueel voldoende uitgedaagd bijvoorbeeld?

Aaron

Aaron Rodgers (QB) na winst in SuperBowl 45

(Zelf-)waardering voor je intelligenties

De meeste coaches en organisaties in American Football en zeker de Green Bay Packers waarderen alle vier de intelligenties expliciet. Er wordt aan gewerkt en over gepraat. Samen leiden ze in mijn ogen tot een hogere Creatieve Intelligentie. Immers alle vier de intelligenties geven een andere invalshoek om naar dezelfde feiten te kijken waardoor je meer ziet en op meer ideeën kunt komen. Daardoor kun je beter problemen oplossen en neem je betrouwbaarder en meer afgewogen beslissingen. 

In de praktijk van het management ondersteunt het je ook. Zo moesten afgelopen alle 32 teams hun personeelsbestand terugbrengen van 90 man naar de verplichte 53. Iedereen, rookies en veteranen, hebben zich maandenlang voorbereid en samen toegeleefd naar het nieuwe seizoen. En nu zullen zo’n 1200 spelers ontslagen worden. Dat vraagt van het management lastige beslissingen. Ze kijken naar het  IQ (hoe goed kennen ze het playbook), het FQ (hoe sterk, snel, en blessure gevoelig zijn ze), het EQ (hoe goed communiceren ze, zijn ze coachbaar, hebben ze zelfinzicht, zijn het goede ‘locker-room guys’, goede team-mates) en het SQ (zijn ze gecommitteerd vanuit hun kern). De meesten scoren hoog op alle intelligenties, dus daarna wordt gekeken naar de balans in het team. En er wordt een keurig exit-gesprek gehouden.

Als je deze praktijk zou overdragen naar bedrijven, zou je high performing teams creëren. Mensen die willen (SQ). Mensen die net als spelers in de NFL, na elke ‘wedstrijd’ naar de film kijken om zichzelf te beoordelen en die zich emotioneel verbinden met elkaar (EQ) en tegelijk begrijpen dat er het ook een business is (IQ). En die elke dag hun lichaam trainen om een betere speler te worden (FQ). Alles om ooit met trots en tranen in de ogen terug te kijken op hun carrière, bijdrage en hoe ze samen met anderen geschiedenis hebben geschreven.

George Parker

+31 6 5110 8415