Hate-reviews op imdb.com

 Als filmgek had ik in de jaren tachtig een dik boek met voor mij heerlijke, neutrale, informatie over zo’n 50.000 films: release datum, de beschrijving, acteurs, plot, regisseur, etc. Elk jaar kwam er een nieuwe versie uit. Toen ruim 25 jaar geleden imdb.com gelanceerd werd hoefde dat niet meer. Alle informatie onder mijn vingers op mijn computer. IMDB begon als een soort fan initiatief met leuke reviews, interessante informatie zoals wie met wie heeft samengewerkt, achtergrondinformatie en meer. 

Maar de afgelopen tien jaar is de toon van de reviews veranderd. In plaats van de meer genuanceerde beschouwingen van filmliefhebbers vind je nu vele 1-ster (van de 10) reviews. “Dit is de slechtste film ooit gemaakt. De regisseur zou nog niet eens de afvalbakken op de set mogen legen. De acteurs kunnen zich beter bezighouden met strontscheppen. Ik houd ze verantwoordelijk voor twee uur van mijn leven die ik nooit meer terugkrijg.”

Perspectief

Dat soort commentaren gaan vaak niet over films die aan alle kanten rammelen. Want naast zo’n 1-ster review staat vaak een 8 of 9-sterren. Een kwestie van smaak zou je zeggen.Misschien houd je niet van het genre films waarover je interview gaat. Maar waarom zou iemand die niet van klassieke muziek houdt niet doorhebben dat zijn review over hoe bagger het Brandenburgs concert 3 in G-groot van Bach volkomen de plan misslaat en nergens aan bijdraagt. 

Soms houdt iemand wel van het genre maar gaat helemaal uit zijn plaat van het feit dat sommige details niet kloppen. Ik heb iemand over een van de oude Superman films (Christopher Reeve) wel eens horen zeggen: “Ja dat rondom de aarde vliegen in tegengestelde richting en daarmee de tijd terugdraaien…dat gaat toch de ver.” Echt waar? En Superman zelf is wel realistisch? 

Permanente staat van verontwaardiging

De permanente staat van verontwaardiging waar een deel van de mensen op social media zich in lijken te bevinden was er misschien altijd al. Misschien begon wat zich achter de facades van ons gedrag afspeelt met Big Brother. Internet gaf vervolgens een relatief anonieme uitlaatklep met alle gevolgen van dien. Want over het algemeen gedragen mensen zich compleet anders als ze diezelfde tweet live in het gezicht van de geadresseerde moeten uitspreken. Jimmy Kimmel heeft in zijn show de geadresseerde beroemdheden zelf hate-tweets laten uitspreken en dan klinkt het al een stuk minder bedreigend. Hier leest bijvoorbeeld Obama (2 min) ze voor. En hier mensen als Gwyneth Paltrow, Alec Baldwin, Jennifer Aniston, Jim Parsons (3 min).

Voor ik zelf in de valkuil van zwart-wit denken val, ik zeg niet dat negativiteit slecht is. Het leven is nu eenmaal duaal van karakter. Dag en nacht, actie en rust, precies en losjes, liefde en haat. Als je het een onderdrukt voedt je het daarmee tot het er toch, en waarschijnlijk in een vervormde manier, uitkomt. En als je negativiteit onderdrukt voed je waarschijnlijk je ego omdat je die dualiteit ontkent en daarmee een facade ophoudt. Zorg dat je het onder ogen ziet en beseft dat je ook maar mens bent. Raak het kwijt in een lekkere work-out, schreeuw in een kussen of maak er kunst van. 

Todd en George backstage in Parijs (2014)

George en Todd backstage in Parijs (2014)

Random acts of kindness

Doe daarna een random act of kindness om de boel in balans te houden. Mijn favoriete musicus Todd Rundgren (1948) zong erover in de ongelooflijk mooie song ‘Kindness’ (hier te zien op YouTube in een concert waar hij ook mee in Paradiso stond). Ik volg hem al bijna 45 jaar en had het geluk hem een paar keer te ontmoeten en met hem en zijn vrouw te dineren in Amsterdam en Los Angeles. De rijkdom aan muziek en teksten die hij maakte blijft me fascineren en dit is een van de gevoeliger voorbeelden.

Lyrics:

The one that showed me kindness
Was the one that taught me kindness
Though I did not recognize it
Still I might have died without it
And when I awakened
It was too late to thank her
If I live someday I’ll make repayment
And show someone the kindness she showed me

Voor The Individualist concert (april 2019)

When I feel important
I’m reminded of that kindness
And where I’d be without it
I’m learning my lessons
It may take me a lifetime
Give me strength to justify my being
And show someone the kindness shown to me

George Parker

+31 6 5110 8415